Imprimare
PDF

Psychedelic Trance

Psychedelic trance (deseori numit psytrance) este o forma de trance (stil de muzica electronic), aparut la inceputul anilor 1990 in Goa (stat al Indiei), de unde vine si numele de "Goa" sau "trancegoa".  Basurile sunt puternice, fara intrerupere, fara schimbare si acoperite de multe alte ritmuri, deseori produse de celebrul sintetizator Roland TB-303.Acest tip de Trance este un fenomen global insa este popular in mod special in Israel, Europa, Japonia, si, bineinteles, in Goa. S-a constatat ca artistii israelieni se implica foate activ in acet gen.


Psychedelic trance sau psytrance este o forma a muzicii electronice caracterizata prin aranjarea hipnotica a ritmurilor sintetizate si a straturilor complexe de melodii create prin tempouri inalte ale versurilor repetate. Pentru prima data acest gen de muzica a izbucnit in 1995 in Marea Britanie cand presa a inceput sa trateze articole despre un nou curent in muzica si anume Goa trance. De atunci acest gen a crescut imens si ofera astazi o varietate mai ampla de termeni de stari, tempouri si stiluri. Unele exemple includ stiluri referitoare la dark, progressive, suomi, psybreak si psybient.


Inceputul miscarii

Primii hippi care au ajuns in Goa, India in anii 1960 au fost atrasi din mai multe motive, printre care se numara plajele superbe, costul mic al cazarii, localurile prietenoase, practicile spirituale indiene si accesibilitatea hasisu-lui, care era legal pana in anii 70.

In anii 1970 primii DJ de goa cu caracter psychedelic rock  puneau muzica formatiilor Grateful Dead, Pink Floyd si The Doors. In anii 79' inceputurile muzicii electro puteau fi ascultate ocazional in forma Goa in piesele formatiei Kraftwerk, insa abia in 83' DJ-ul Laurent si Fred Disko, urmati de Goa Gil, au inceput sa combine stilul Goa cu muzica electro industriala care a fost preluat in toata Europa de numeroase alte formatii.

Piesele erau mixate, versurile omise, combinand melodiile si ritmurile manipuland melodiile in toate felurile inainte ca acestea sa fie prezentate dansatorilor si amatorilor de muzica Goa. In 85' muzica Goa era electronica si lumea era intr-o cautare constanta de piese noi remixate in stil Goa. Procurarea acestui gen de muzica era imposibil; chiar si in zilele noastre majoritatea vanzarilor psy-trance au loc mai degraba pe internet decat in magazine.Dezvoltarea

In 92' au aparut diversi artisti care promovau acest curent in toata lumea. Tot in acest an au inceput si primele festivaluri de Goa trance, precum Festivalul Gaia in Franta si unul dintre cele mai faimoase, care inca se mai organizeaza, Vuu V in Germania.

In 1993 a aparut primul album Goa trance 100%, Project 2 Trance, ce includea piese de Man With No Name si Hallucinogen. Goa trance a avut un succes comercial enorm intre anii 96' si 97' cu o atentie deosebita din partea presei si altor mijloace mass-media, precum si cu unele nume faimoase a unor DJ care s-au alaturat miscarii. Acest gen nu a durat mult timp, si odata ce interesul pentru el a disparut, au inceput sa scada si vanzarile, rezultand o scadere a inregisrarilor si a succesului unor artisti. Aceasta "moarte comerciala a muzicii Goa trance" a luat o forma muzicala prin compilatia "Let it RIP" a lui Matsuri Production in 97'.

Si Israelul a avut un rol important in acesta dezvoltare. Pana in 1988 fratii Indiei eu fost israeliti. Multi israelieni au calatorit in India in cautarea unui loc ieftin pentru supravietuire. Cand s-au reintors in Israel au adus cu ei muzica si drogurile; in 90' a avut loc primul concert de muzica psy  pe plajele din Nitzanim. Muzica nu era asemanatoare cu dark psy, ci diferita de ceea ce era accesibil in acele timpuri.

In afara de aceasta, cantitatea de muzica Goa care venea din Europa, in special din Scandinavia, au servit ca inspiratie pentru tinerii producatori de muzica trance.


Stil

Psychedelic trance are un sunet distinctiv si rapid (in general intre 140 si 150 BPM) care tinde sa fie mai accelerat decat alte forme de muzica trance sau techno. Psychedelic trance include sunete proeminente de bas care variaza deoarece sunt preluate de la muzica funk, techno si trance, folosind instrumente sintetizatoare. Stratificarea are un efect deosebit in psychedelic trance, cu noi tonuri muzicale adaugate la intervale regulate. Straturile noi sunt adaugate in continuare pana se ajunge la momentul culminant, dupa care piesa este intrerupta si incepe un nou ritm de bas. Piesele psychedelic trance tind sa dureze 6-10 minute. Muzica psychedelic trance implica de multe ori utilizarea filtrului modulator al sintetizatorului.Psybreak

Psybreak sau psychedelic breakbeat este o forma a muzicii psychedelic trance din anii 90', care imparte ritmurile basului in piese influentate de psy trance. Piese care fac parte din acest gen: Drone- Pulsar, Morphonix – Island Sanctuary, si Planewalker – Spellbound.

Acest gen de muzica este prezent in comunitatile de muzica psytrance si breakbeat. Din ce in ce mai multi ascultatori se conecteaza la muzica pe zi ce trece. Exista multe discutii printre fanii stilului psybreak despre calitatile specifice care definesc acest gen. Multe piese electro sunt produse cu ajutorul elementelor "psy" care estompeaza discutiile legate de piesele 100% psybreak si cele care au elemente de psy.


Dark

Dark psytrance (killer psytrance, dark psy, forest trance, fullon darkpsy) este o forma mai "neagra" a muzicii psychedelic trance, cu un tempou general cuprins intre 145 si 180 BPM insa poate ajunge si pana la 500 BPM. Originar din Danemarca, Russia si Germania, acest stil a fost raspandit in toata lumea. Este o variatie populara si poate cuprinde melodii de "morning trance". Cateva dintre numele cunoscute ale acestui gen sunt: Parvati Records, Dark Prisma Records, Noise Poison Records si Demon Tea Records.

 

 

Comentarii  

 
0 #1 DarkSession van Art 15-06-2011 13:30
cele mai utile informatii pe care le-am gasit!
felicitari celui care a scris aceste definitii si descrieri ale subgenurilor muzicii electronice, trance si psytrance

:X
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează